niedziela, 16 marca 2014

Marynowane buraczki z lazurowym szpinakiem (Stop/Walk) / Marinated beetroots with baby spinach (Stop/Walk)



Składniki:

Element Ziemi: buraki, olej słonecznikowy, cukier trzcinowy
Element Metalu: czosnek, pieprz czarny,
Element Wody: sól, sos sojowy, ser pleśniowy lazur błękitny,
Element Drewna: ocet winny, liście szpinaku, orzechy nerkowca,
Element Ognia: kurkuma.


Umyj i obierz buraki.
Zetrzyj je na tarce i włóż do miski. Następnie dodaj trochę oleju słonecznikowego i łyżeczkę cukru trzcinowego (Z). Teraz dodaj szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu (M) i kilka kropel sosu sojowego (W). Wlej do miski kilkanaście kropel octu winnego. Zostało nam trochę orzechów nerkowca, których użyliśmy do przygotowania karmelizowanej marchewki, także zmieliliśmy je w młynku do kawy i wsypaliśmy do miski z burakami (D). Tworzenie marynaty zwieńczyliśmy szczyptą kurkumy (O). Teraz wymieszaj dokładnie buraki, zakryj miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na jakiś czas.

Czas na szpinak. Tu warto pamiętać, że liście szpinaku bardzo szybko tracą na objętości podczas podgrzewania. Weź swój ulubiony rondelek i wlej do niego trochę oleju słonecznikowego (Z). Wyciśnij kilka ząbków czosnku (M) oraz szczyptę soli (W). Wsyp do niego liście szpinaku. Przykryj pokrywką i na małym ogniu czekaj jak się skurczą. Jeśli uważasz, że jest ich za mało powtórz sekwencję wsyp-przykryj-czekaj. Jeśli zostały Ci zmielone orzechy nerkowca wsyp do środka (D) dodaj odrobinę kurkumy (O) Czas na drugi obieg. Dolej odrobinę oleju słonecznikowego (Z), wciśnij pół ząbka czosnku (M), dodaj pokrojony drobno błękitny lazur (W), kroplę octu winnego (D) i szczyptę kukamy (O). Mieszaj, gotując na wolnym ogniu.

Teraz wyjmij zamarynowane buraki z lodówki. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju słonecznikowego. Wrzuć marynowane buraki na patelnie i mieszaj.

Kiedy uznasz, że szpinak i buraki są wystarczająco ciepłe wyłóż je do miski.

Gotowe.




Ingredients:

Element of Earth: beetroots, sunflower oil, cane sugar,
Element of Metal: garlic, black pepper,
Element of Water: salt, soy sauce, blue-mould cheese,
Element of Wood: wine vinegar, baby spinach, cashews,
Element of Fire: turmeric powder.

Wash and peel beetroots.
Grind them and put them into a bowl. Pour in a little bit of sunflower oil, and a teaspoon of cane sugar (E). Now add a pinch of freshly milled black pepper (M) and a few drops of soy sauce (Wa). Pour a dose of  wine vinegar. Some of cashews we used earlier to carmelized carrots meal stayed so we milled them in a coffee-mill and pour the nut powder into the bowl with grinded beetroots (Wo). At the end for marinate composition use a pinch of turmeric powder (F
). Stir carefully, Wrap it with foil and put it away into the fridge for a little time.

Now it’s time for a baby spinach. Remember that baby spinach is losing it’s capacity while warming. Take your favourite saucepan and pour in a little bit of sunflower oil (E). Squeeze a few cloves of garlic (M) and a pinch of salt (Wa). Put in baby spinach. Lid while simmering and wait until thay get smaller. If You think that it’s too less of baby spinach for your meal repeat the sequence put in–lid and simmer-wait. If You have more milled cashews throw them in (Wo). Add a pinch of turmeric powder (F). Time for a second rotation. Pour in a little bit of sunflower oil (E), squeeze halfclove of garlic (M), add chopped blue-mould cheese (Wa), a drop od wine vinegar (Wo) and a pinch of turmeric powder (F). Stir it while simmering.

Now take out marinated beetroots from your fridge. Warm a little bit of sunflower oil on a frying pan. Then add beetroots and stir.

If in your opinion baby spinach and beetroots are warm enough dish them out into a bowl.

It's ready to eat.

Veguys Eat

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz