wtorek, 18 marca 2014

Kotleciki z siemienia lnianego / Flax Seeds chops



Składniki:

Element Ziemi: siemię lniane, sezam, oliwa,
Element Metalu: płatki owsiane, pieprz czarny,
Element Wody: sól, woda,
Element Drewna: ocet winny,
Element Ognia: kurkuma

Kotleciki z siemienia lnianego przygotowuje się równie łatwo i szybko jak racuszki ze słonecznika.

W młynku do kawy zmiel osobno: siemię lniane, sezam (połowę mniej niż siemienia) (Z) i pieprz (M). Pamiętaj by ziarna mielić uważnie. Z siemienia lnianego i sezamu wytrąca się w pewnym momencie tłuszcz. Zakończ mielenie kiedy rozdrobnione ziarno jest jeszcze sypkie.

Zmieszaj w misce zmielone siemię lniane, sezam (Z) i pieprz z płatkami owsianymi (M) oraz solą. Dolewając powoli wody (W) mieszaj dalej. Kiedy masa będzie spójna i elastyczna dodaj kilka kropel octu (D) i szczyptę kurkumy (O). Odstaw miskę na kilka minut i zajmij się dodatkami.

My zjedliśmy kotleciki z mieszanką sałat oraz plastrami świeżego ogórka. Całość polaliśmy podstawowym sosem vinegrette, który zrobiliśmy z oliwy, cukru brązowego (Z), czosnku (M), sosu sojowego (W), octu winnego (D) i kurkumy (O).

Dodatki gotowe? Wspaniale. Rozgrzej oliwę na patelni. Z masy na kotleciki uformuj kulki i obsmaż je z obydwu stron na małym ogniu.

Przełóż na talerze z dodatkami.

Smacznego!


Ingredients:

Element of Earth: flax seeds, sesame, olive oil,
Element of Metal: oat flakes, black pepper,
Element of Water: salt, water,
Element of Wood: wine vinegar,
Element of Fire: turmeric powder.

Making flax seeds chop is as fast as making the sunflower fritters.

In a coffee mill mill separately: flax seeds, sesame [flax seeds half quantity] (E) and black pepper (M). Flax seeds are precipitating their oil while milling, so remember to do that carefully. Finish milling while powdered seeds are loose yet.

Stir in a bowl: milled flax seeds, sesame, and black pepper with oat flakes (M) and a pinch of salt. Pour a little bit of water slowly (Wa) and stir it further. When the mixture forms a coherent and flexible mass add a few drops of wine vinegar (Wo) and a pinch of turmeric powder (F). Put the bowl away and prepare a little salad.

We ate those chops with a mix of salad greens and slices of cucumber. All was poured with a basic vinegar sauce made of: olive oil, brown sugar (E), squeezed clove of garlic (M), soy sauce (Wa), wine vinegar (Wo) and turmeric powder (F).

Salad’s ready? Great. Warm a little bit of olive oil on a frying pan. Form ball-shaped chops and fry them all sides while simmering.

Dish them out with a salad.

Enjoy Your me
al!

6 komentarzy:

  1. Piękny i wartościowy posiłek! Zastanawiam się co zamiast płatków owsianych w wersji bezglutenowej, jak się zastanowię to dam znać na co wpadłam ;). U mnie sezam i siemię przy każdym obiedzie praktycznie ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Płatki ryżowe świetnie się sprawdzają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myśleliśmy o tym rozwiązaniu ale znane nam płatki ryżowe chłoną wodę inaczej niż płatki owsiane :)

      Usuń
  3. W takim razie płatki gryczane :)

    OdpowiedzUsuń