wtorek, 11 marca 2014

Słonecznikowe racuszki pod pierzynką rafaello / Sunflower fritters under a coconut powder


Składniki:

Element Ziemi: słonecznik, olej słonecznikowy, wiórki kokosowe, cukier brązowy
Element Metalu: cynamon, mielony imbir
Element Wody: woda
Element Drewna: żurawina
Element Ognia: cukier wanilinowy

Mielimy słonecznik w młynku do kawy (mamy jeden specjalny do mielenia różnych ziaren). W miseczce mieszamy słonecznikowy proszek z odrobiną wody (dolewamy jej ostrożnie, tak by formująca się masa była gęsta). Dodajemy cukier brązowy, cynamon, imbir oraz żurawinę i mieszamy dalej dbając o to, by masa zachowała spójność. Rozgrzewamy olej słonecznikowy na patelni. Toczymy kulki z masy słonecznikowej, spłaszczamy i opiekamy z obydwu stron. Równolegle do oczyszczonego z resztek słonecznika młynka wsypujemy wiórki kokosowe i cukier wanilinowy, mielimy. Wykładamy racuszki na talerz i posypujemy kokosową pierzynką rafaello.

Smacznego słodkiego !


Ingredients:

Element of Earth: sunflower sedes, sunflower oil, desiccated coconut, brown sugar,
Element of Metal: cinnamon, milled ginger,
Element of Water: clear water
Element of Wood: cranberry,
Element of Fire: vanilla powder.

Mill sunflower seeds in coffee mill (we are using one coffee mill just to mill various seeds).
Inside a bowl stir sunflower seeds powder with a little bit of water (Pour it in carefoully, remember to keep the mass thick). Add brown sugar, cinnamone, milled ginger and cranberries. Stir it further to keep all ingredients together. Warm a little bit of sunflower oil on a frying pan. Roll some balls from a dough and flatten them, then braise them both sides. At the same time clean a coffee mill and use it to mill desiccated coconut with vanilla powder. Turn some fritters on a plate and decorate them with coconut powder.

Enjoy your sweets !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz