poniedziałek, 10 marca 2014

Brukselkowe Love / I love Brussels sprouts


Brukselkowe Love

Składniki:

Element Ziemi: brukselka, marchewka, jabłko, ziemniaki, oliwa, jajka, sezam
Element Metalu: czerwona kapusta, ostra papryka, biały pieprz, czosnek granulowany
Element Wody: sól, woda,
Element Drewna: bułka tarta, mąka pszenna, ocet winny
Element Ognia: kurkuma.

Przygotuj dwa garnki z wodą i zagotuj ją. Dodaj do obu kilka kropel oliwy. Do jednego z nich dodaj brukselkę, do drugiego obrane i pokrojone ziemniaki (Z). Do obu garnków dodaj szczyptę czosnku (M)
oraz szczyptę soli (W). Zamieszaj. Następnie dodaj dosłownie po kropli octu tu i tam (D) i szczypcie kurkumy (O).

Gotuj, aż zmiękną. Po zdjęciu z ognia i odsączeniu wody do ziemniaków dodaj trochę oliwy i ugnieć na puree. Brukselkę odcedź i odstaw, niech przestygnie.

Czas gotowania ziemniaków i brukselki wykorzystaj na przygotowanie surówki i panierki do brukselki. Marchew wraz z jabłkiem zetrzyj na tartce, pokrój na małe cząstki czerwona kapustę i połącz je w misce. Posól lub dodaj krople wody, dodaj octu i odrobinę kurkumy.

W skład panierki wchodzi bułka tarta, mąka pszenna, kurkuma, sezam, biały pieprz, ostra papryka, czosnek granulowany i sól. Przygotuj dwa naczynia.

Do jednego przesyp przygotowaną panierkę, do drugiego wbij jajka i je roztrzep. Następnie każdą brukselkę oddzielnie, zanurz w jajku, obtocz w panierce i równomierne obsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą.

Na talerz przełóż kilka usmażonych brukselek, puree oraz surówkę.

Posiłek gotowy (!)


I love Brussels sprouts

Ingredients:

Element of Earth: Brussels sprouts, carrots, apple, potatoes, olive oil, eggs, sesame,
Element of Metal: red cabbage, paprika, white pepper, milled garlic,
Element of Water: salt, clear water,
Element of Wood: breadcrumbs, wheat flour, wine vinegar,
Element of Fire: turmeric powder.

Prepare two pots with water inside and boil it. Add a few drops of olive oil. First one use to cook Brussels sprouts, second one use to cook chopped potatoes (E). Into both poths give a pinch of milled garlic (M) and a pinch of salt (Wa). Stir it. Aftewards add literally one drop of wine vinegar here and there (Wo) and a pinch of turmeric powder (F).

Cook them as they soften. After you take them off from a cook and drain them off mash potatoes with olive oil. Strain Brussles sprouts and put them away to cool down a little.

While you cook potatoes and Brussels sprouts use that time to prepare salad and crumble.
Grind carrot with apple, chop red cabbage and mix it. Salt it a little or add a few drops of clear water. Add a few drops of wine vinegar and a bit of turmeric powder.

Crumble composes of: breadcrumbs, wheat flour, turmeric powder, sesame, white pepper, paprika, milled garlic and salt. Prepare two dishes

Pour crumble onto one of them, another one use to stir eggs. Afterwards every Brussels sprout separately dip in stirred egg and roll in crumble. Evenly braise.

Flip a few braised brussels, a little of salad and delicious mashed potatoes onto a plate.

 Dinner’s ready (!)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz