sobota, 15 marca 2014

Karmelizowana marchewka z orzechami nerkowca, brązowym ryżem i fasolką szparagową / Carmelized carrots with cashews, brown rice and yellow beans



Składniki:

Element Ziemi: marchewka, oliwa, sezam, miód,
Element Metalu: czosnek, imbir, pieprz czarny, brązowy ryż,
Element Wody: sól, woda, fasolka szparagowa,
Element Drewna: ocet winny, orzechy nerkowca
Element Ognia: kurkuma, czarnuszka.

Umyj warzywa, obierz marchew i odetnij końcówki łodygowe fasolki szparagowej.

Marchew pokrój w plastry i włóż do miski, zalej oliwą i miodem (Z) dodaj szczyptę mielonego czosnku (M). Posól lub dolej trochę wody (W). Dodaj kilka kropel octu (D) oraz szczyptę kurkumy (O). Zamieszaj, wstaw do lodówki na kilka minut.

Zagotuj wodę w dwóch garnkach (O). Dodaj do obu trochę oliwy (Z).Do jednego z nich dodaj brązowy ryż ze szczyptą imbiru [1]. Do drugiego natomiast szczyptę czarnego pieprzu [2] (M). Dodaj do obu garnków odrobinę soli. Do drugiego garnka wrzuć fasolkę szparagową (W). Do obu dodaj po kropli octu winnego (D) oraz szczyptę kurkumy (O). Gotuj.

W tym czasie na patelnię z oliwą wrzuć marchew i opiekaj na wolnym ogniu. Najlepiej wyjmuj ją widelcem tak, aby jak najmniej marynaty dostało się na patelnię. Pamiętaj o tym, że cukier ma tendencję do szybkiego zwęglania, a zwęglona marchew ma inny smak niż karmelizowana, czyż nie?

Jeśli ryż i fasolka są już ugotowane, możesz wszystko wykładać na talerz. Polej je oliwą, następnie ryż posyp czarnuszką, a fasolkę sezamem, do karmelizowanej marchewki dodaj orzechy nerkowca.

Smacznego !

Ingredients:

Element of Earth: carrots, olive oil, sesame, honey,
Element of Metal: milled garlic, milled ginger, black pepper, brown rice,
Element of Water: salt, water, yellow beans,
Element of Wood: wine vinegar, 
cashews,
Element of Fire: turmeric powder, black cumin seeds.

Wash vegetables, peel carrots and cut off yellow beans endings.

Slice carrot and put it into the bowl, pour in oilve oil and honey (E). Add a pinch of garlic (M). Salt it or pour in a little bit of water (Wa). Add a few drops of wine vinegar (Wo) and a pinch of turmeric powder (F). Stir it and put it inside your fidgr for a few minutes.

Boil the water in two pots (F). Add a little bit of olive oil for both (E). Inside one put bown rice and a pinch of milled ginger [1]. Into second one add a pinch of feshly milled black pepper [2] (M). Salt both. Into second one put yellow beans (Wa). Add a few dops of wine vinegar into both (Wo) and a pinch of turmeric powder (F). Cook.

In this time throw carrots from your fridge onto the frying pan with warmed olive oil. Braise and  simmer. Use a fork to put away carrots from a bowl, try not to take that much picle on the frying pan. Remember that sugar is getting burnt very fast, and it doesn’t taste that much. Am I wrong ?

If a brown rice and yellow beans are ready You can dish out all. Pour in a little bit of olive oil. Sprinkle rice with black cumin seeds and spinkle yellow beans  with sesame. Add some cashews to carmelized carrot.

Enjoy your meal !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz