środa, 16 kwietnia 2014

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym / Potato chops with mushroom sauce



Składniki:

Element Ziemi: oliwa, ziemniaki, pieczarki, siemię lniane
Element Metalu: cebula, szczypior, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, czosnek,
Element Wody: sól,
Element Drewna: ocet winny, bułka tarta, świeża bazylia
Element Ognia: kurkuma.

Warzywa dokładnie myjemy. Obieramy ziemniaki.

Do garnka z gotującą się wodą (O)wlewamy kilka kropel oliwy oraz dodajemy pokrojone na mniejsze części ziemniaki (Z). Dodajemy trochę gałki muszkatołowej (M) i szczyptę soli (W). Wlewamy kroplę octu (D) i dosypujemy szczyptę kurkumy (O). Przykrywamy pokrywką i gotujemy.

W tym czasie siekamy drobno cebulę. Wrzucamy ją na patelnię z rozgrzaną oliwą i doglądamy do zeszklenia. Kroimy pieczarki i dodajemy je na patelnię (Z). Wyciskamy kilka ząbków czosnku (M). Dodajemy szczyptę soli (W) oraz posiekaną świeżą bazylię (D). Nie zapominamy o szczypcie kurkumy (O).

Sos pieczarkowy pruży się na wolnym ogniu. W tym czasie odcedź wodę od ziemniaków i ugnieć je w garnku razem ze zmielonym siemieniem lnianym, posiekanym szczypiorkiem oraz szczyptą pieprzu i odrobina oliwy. Z jednolitej masy wyrabiaj kotleciki w rękach i panieruj w bułce tartej.

Weź drugą patelnię, na której podgrzejesz oliwę.  Opiekaj ziemniaczane kotlety równomiernie. Ziemniaczane kotlety w sosie pieczarkowym zaserwowaliśmy z garniturem sałaty i pomidorów.

Smacznego (!)


Ingredients:

Element of Earth: olive oil, potatoes, white mushroom, flax seeds,
Element of Metal: onion, chives, black pepper, nutmeg, garlic,
Element of Water: salt,
Element of Wood: wine vinegar, breadcrumbs, fresh basil,
Element of Fire: turmeric powder.

Wash veggies carefully. Peel potatoes.

Into the pot with boiling water (F) pour a few drops of olive oil and add chopped potatoes (E). Give a little bit of nutmeg (M) and a pinch of salt (Wa). Pour in a little bit of wine vinegar (Wo) and give a pinch of turmeric powder (F). Cover it with a lid and cook.

Meanwhile chop some onion. If olive oil on a frying pan is warmed up add onion and glaze it.
Chop white mushrooms and add them inside of  the frying pan (E). Squeeze a few cloves of garlic (M). Add a pinch of salt (Wa) and minced fresh basil (Wo). Don't forget about the pinch of turmeric powder in the end (F).


While simmering a mushroom sauce strain water from potatoes and knead them with some olive oil, freshly milled black pepper, milled flax seeds and chopped chives. Make potato chops in your hands and coat them in breadcrumbs

 Take another frying pan. Warm up olive oil on it. Fry your potato chops regulary.
Potato chops in mushroom sauce serve with a garnish (We used for it lettuce and tomatoes)

Enjoy your meal (!)

Veguys Eat

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz