piątek, 21 marca 2014

Prosta i szybka zupa z kalafiora / Fast and easy cauliflower soup



Składniki:

Element Ziemi: ziemniaki, oliwa,
Element Metalu: kalafior, ostra papryka, czosnek
Element Wody: sól, woda,
Element Drewna: nać pietruszki
Element Ognia: curry

Do garnka z wrzątkiem (O) wrzucamy umyte i (jeśli chcemy) obrane ziemniaki pokrojone w kostkę (Z). Następnie dodajemy umytego i podzielonego na różyczki kalafiora oraz ostrą paprykę (M). Solimy (W). Wrzucamy umytą i rozdrobnioną nać pietruszki (D). Teraz pora na curry (O/M)...

Tak, tak - O/M. Curry możemy zastosować zarówno jako Element Ognia jak i Element Metalu.

Pamiętaj by przed zakupem curry przeczytać skład mieszanki. My wybieramy te, które zostały wyprodukowane bez dodatku glutaminianu sodu. Wybór należy do Ciebie.

Do gotującej się zupy wlewamy trochę oliwy (Z). Następnie dodajemy przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek (M).

Jeśli chcemy by zupa była bardziej sycąca i gęsta możemy dodać trochę płatków owsianych (M).

Czekamy, aż warzywa zmiękną.

Smacznego!


Ingredients:

Element of Earth: potatoes, olive oil,
Element of Metal: cauliflower, paprika, garlic,
Element of Water, salt, water,
Element of Wood: parsley
Element of Fire: curry powder

Wash all vegetables.

Into the pot with boiling water (F) add chopped potatoes (E). Next divide cauliflower into parts and add it. Give a pinch of paprika (M). Salt it a little (Wa). Throw inside cut up parsley (Wo). Now it’s time for curry powder (F/M).

Yup, (F/M) Curry powder may be used as a Element of Fire or Element of Metal.

Remember to read a description on the packet of curry powder. We chose those without glutamate. Your choice is up to You.

Pour a little bit of olive oil (E) and add squeezed clove of garlic (M). To make soup more thick and to satisfy yours hunger You may add some oat flakes (M).

Wait until vegetables tender and...

Enjoy your meal!

2 komentarze: