wtorek, 29 kwietnia 2014

Zupa cebulowa / Onion Soup



Składniki: 

Element Ziemi: marchewka, kminek, kumin, oliwa, korzeń pietruszki, kasza jaglana
Element Metalu: por, seler, cebule, pieprz biały

Element Wody: sól, woda, 
Element Drewna: ocet winny
Element Ognia: kurkuma.

Umyj i obierz wszystkie warzywa.

Wybierz garnek odpowiedni do ilości zupy jaką chcesz przygotować. Nalej do niego wody i ją zagotuj (O). Posiekaj marchew w plasterki, cebulę, w kostkę, a korzeń pietruszki zetrzyj na tarce. Do garnka dodaj odrobinę oliwy, posiekaną marchew i startą pietruszkę. Gotuj na wolnym ogniu. Cebulę zeszklij na patelni. Wykorzystaj ten czas również na starcie na tarce selera. Do garnka dodaj zeszkloną cebulę (Z) i chwilę pogotuj. Następnie dorzuć starty seler oraz cały por (M). Dodaj odrobinę soli (W). Kroplę octu winnego (D) oraz szczyptę kurkumy (O). Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą zimną wodą i dodaj do garnka. Dodaj szczyptę kminku i kuminu (kminu rzymskiego) (Z). Wyjmij por z zupy, dodaj odrobinę białego pieprzu (M). Dolej wody, po dodaniu kaszy jaglanej zupa na pewno zrobi się bardziej gęsta (W). Dolej odrobinę octu winnego (D) oraz dodaj szczyptę kurkumy (O). Gotuj na wolnym ogniu.

Jeżeli kasza napęczniała i nie jest za twarda to znaczy, że nasza zupa cebulowa jest już gotowa.

Smacznego.
 

Ingredients:

Element of Earth: carrot, caraway, cumin, olive oil, parsley-root, millet,

Element of Metal: leek, celeriac, onions, white pepper,
Element of Water: salt, water,
Element of Wood: wine vinegar,
Element of Fire: turmeric powder.

Wash and peel all veggies.

Take your favourite pot to prepare enough soup according to your needs. Pour in the water and boil it (F). Slice carrots, chop onions, and grind parsley-root. Into the pot pour a little bit of olive oil, add sliced carrots and grinded parsley-root. Start simmering. Glaze onions on a frying pan with warmed olive oil on. Also use that time to grind celeriac. Into the pot add glazed onions (E) and cook a while. Next add grinded celeriac and a leek (M). Salt it a little bit (Wa). Pour in a drop of wine vinegar (Wo) and a pinch of turmeric powder (F). Rince millet with running cold water and add it into the pot. Also give a pinch of caraway and a pinch of cumin (E). Take out the leek and add a pinch of white pepper (M). Pour in some water, after adding millet soup will get more thick after all (Wa). Give a drop of wine vinegar (Wo) and a pinch of turmeric powder (F). Simmer.

If millet swells and it's not hardy it means that our onion soup is ready.

Enjoy your meal.

Veguys Eat

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz