niedziela, 6 lipca 2014

Groch Curry / Curry Peas



Składniki:

Element Ziemi: oliwa, groch, czerwona papryka,
Element Metalu: kalafior, czosnek, pieprz czarny, curry,
Element Wody: sól, woda,
Element Drewna: pomidor, ocet jabłkowy, suszona żurawina,
Element Ognia: kurkuma.


Umyj warzywa. Około pół godziny wcześniej namocz groch w zimnej wodzie.
Na rozgrzaną patelnię (O) z oliwą dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Na drugim palniku do garnka z gotującą się wodą dodaj groch (Z). Potnij w cząstki surowy kalafior i dodaj go na patelnię. Wyciśnij kilka ząbków czosnku (M). Dodaj trochę wody (W). Pomidory sparz, aby łatwiej było usunąć z nich skórę. Potnij drobno i dodaj wraz z garścią suszonej żurawiny (D). Dodaj szczyptę kurkumy (O) oraz odcedzony ugotowany groch (Z). Dosyp szczyptę curry, czarnego pieprzu (M), szczyptę soli i jeśli uważasz to za potrzebne dolej odrobinę wody (W). Kilka kropel octu jabłkowego (D) i odrobina kurkumy (O).

Groch curry podawaj ze swoim ulubionym ryżem lub makaronem.

Smacznego (!)


Ingredients:

Element of Earth: olive oil, peas, red sweet pepper
Element of Metal: cauliflower, garlic, black pepper, curry,
Element of Water: salt, water,
Element of Wood: tomatoes, apple cider vinegar, dry cranberry,
Element of Fire: turmeric powder.

Wash the veggies. Half an hour earlier soak peas in a cold water.
Add chopped red sweet pepper into the warmed frying pan with olive oil. On a second burner add soaked peas into the pot with boiling water (E). Cut raw cauliflower into pieces and add them into the pan. Squeeze a few cloves of garlic (M). Pour a little bit of water (Wa). Steam tomatoes to make their skin easy removable. Chop them and add with handful of cranberries (Wo). Give a pinch of turmeric powder (F) and strained cooked peas (E). Give some pinches of: curry, black pepper (M), salt and if it’s needed pour some water in (Wa). Add a few drops of apple cider vinegar (Wo) and a pinch of turmeric powder (F).

Curry peas serve with your favourite rice or pasta.

Enjoy your meal (!)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz