środa, 5 marca 2014

Wytrawny krem z buraków z suszoną śliwką - przepis / Dry beetroot cream soup with smoked plum - recipe


Składniki:

Element Ziemi: marchew, buraki, oliwa, suszona śliwka, pestki dyni, pestki słonecznika
Element Metalu: czosnek, kapusta czerwona, pieprz czarny
Element Wody: sól, woda, sos sojowy
Element Drewna: ocet winny,
Element Ognia: świeży tymianek

Zaczynij od umycia warzyw. Obierz je jeśli chcesz.

Do garnka z gotującą się wodą zakrywającą jego dno dodajemy trochę oliwy, następnie dorzucamy marchew i buraki pokrojone na cząstki. Dusimy na wolnym ogniu. Pokrój na cząstki kilka suszonych śliwek i odłóż na bok, przydadzą się później. Na patelnię z oliwą wrzuć pestki dyni i słonecznika (E). Lubimy fiolety i ostre przyprawy, prawda? Dorzucamy do garnka skrojoną czerwoną kapustę oraz kilka ząbków czosnku.
Na patelnię z prażącymi się pestkami dodajemy trochę zmielonego pieprzu (M). Warzywa solimy lub dodajemy do nich trochę wody. Na patelnię wlewamy sos sojowy, tak aby każda pestka była nim delikatnie nawilżona (W). Tu i tam dodajemy kilka kropel octu winnego (D) i kilka liści tymianku (O).

Całą zawartość garnka blendujemy i do takiej formy dorzucamy cząstki suszonych śliwek.
Przekładamy do misek i dekorujemy uprażonymi w sosie sojowym pestkami.

Voila.



Ingredients:

Element of Earth: carrot, beetroots, olive oil, smoked plum, sunflower seeds, pumpkin seeds
Element of Metal: garlic, red cabbage, black pepper
Element of Water: salt, water, soy sauce,
Element of Wood: wine vinegar,
Element of Fire: fresh thyme.

Before You start cooking wash vegetables. Peeling or not is up to You.
Add a few drops of olive oil into the pot with boiling water at the bottom. Then throw inside chopped carrots and chopped beetroots and start simmering. Cut into pieces smoked plum and put it away, we will go back to it at the end. On the frying pan with olive oil add seeds (E). 
Ain't we all like violets and spicy spieces? Cut into pieces a little bit of red cabbage and add it with a few cloves of garlic into the pot. Then a pinch of milled black pepper goes to the seeds on the pan (M). Salt vegetables or add a little bit of water. Pour a soy sauce into the pan, let every single seed have a direct action with it (Wa). Here and there add a few drops of wine vinegar (Wo) and a few leaves of fresh thyme (F).

Blend all the stuff from a pot then add pieces of smoked plum. Dish out and decorate the meal with soyed seeds.

Voila.


Veguys Eat

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz