piątek, 7 marca 2014

Krem z papryki - red pepper cream soup


Składniki:

Element Ziemi: marchew, czerwona papryka, siemię lniane, oliwa, sezam, kandyzowana skórka pomarańczy,
Element Metalu: czosnek, papryka chilli, tabasco,
Element Wody: sól, woda,
Element Drewna: ocet winny lub cytryna,
Element Ognia: kurkuma.

Przed gotowaniem umyj warzywa. Obierz marchewkę lub - rzecz jasna - zostaw skórkę na miejscu.

Wlej do garnka wodę i zagotuj ją na małym ogniu. Jej ilość zależy od gęstości jaką chcesz uzyskać (O). Dodaj kilka kropel oliwy, pokrojoną marchewkę i czerwoną paprykę oraz garść siemienia lnianego (Z). Teraz wszystko w Twoich rękach. Od Twojej fantazji i nonszalancji zależy ostrość posiłku. Dodaj zatem tyle ile uważasz czosnku, papryki chilli oraz tabasco (M). Posól lub dodaj trochę wody. Dolej jej więcej, jeśli uważasz, że zupa jest za gęsta (W). Dodaj kilka kropel octu winnego lub świeżego soku z cytryny (D).
Szczyptę kurkumy (O).

W trakcie gotowania mieszaj warzywa. Po paru minutach zdejmij z ognia. Zblenduj (Jeśli posiadasz blender z dzbankiem, przestudź warzywa, inaczej to może być ostatni raz kiedy widzisz swój blender w kształcie produkcyjnym). Sprawdź czy krem nie wyszedł za ostry, bądź za gęsty.

Jeśli jest za ostry:
– podgotuj trochę więcej marchewki, dodaj do niej pół ząbka czosnku, szczyptę soli lub kilka kropli wody, kroplę octu, szczyptę kurkumy. Zdejmij z ognia, zblenduj, zmieszaj.

Jeśli jest za gęsty:
– dodaj więcej oliwy, kroplę tabasco, szczyptę soli lub trochę wody, kroplę octu, szczyptę kurkumy, zmieszaj.

Udekoruj sezamem i kandyzowaną skórką pomarańczy.

Smacznego.


Ingredients:

Element of Earth: carrot, red papper, olive oil, flax seeds, sesame,candided orange peel,
Element of Metal: garlic, chilli, tabasco,
Element of Water: salt, water,
Element of Wood: wine vinegar or lemon,
Element of Fire: turmeric powder.

Before You start cooking wash vegetables. Peel the carrot or leave it alone.

Into the pot pour in some water and simmer. Quantity depends on a density You want to achieve (F).
Add a few drops of olive oil, chopped carrot, chopped red pepper handful flax seeds (E). Everything is in your hands. Spice of a meal depends on your fantasy with a drop of nonchalance. Add as much as You want chilli, garlic and tabasco (M). Salt it or add a little bit of water. Give it a little bit more if a density is not that you like (Wa). Give a few drops of wine vinegar or lemon juice (Wo). A pinch of turmeric powder (F).

While you’re cooking stir all vegetables. After a few minutes take them off a cooker. Blend them. (If you’re having a blender with a jug remember to cool wegetables, otherwise it was the lasttime you have seen your blender as it was). Taste cream soup and check it’s spice or density.

If it’s too spicy:
- boil more carrots, add half clove of garlic, pinch of salt, or drop of clear water, drop of wine vinegar, pinch of turmeric. Take it off the cooker, blend it and stir together.

If it’s too dense:
- add more olive oil, drop of tabasco, pinch of salt or a little bit of water, drop of wine vinegar, pinch of turmeric. Stir it.


Decorate the cream soup after You dish it out with sesame and candided orange peel.

Enjoy Your meal.


Veguys Eat

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz