poniedziałek, 3 marca 2014

Barszcz ukraiński - przepis / Ukrainian borscht


Składniki:

Element Ziemi: marchew, pietruszka (korzeń), buraki, ziemniaki, oliwa, kminek,
Element Metalu: seler, por, ziele angielskie, zioła prowansalskie, papryka ostra, pieprz czarny,
Element Wody: sól, woda
Element Drewna: pomidory, żurawina, ocet winny,
Element Ognia: rozmaryn.

Przed gotowaniem umyj warzywa, następnie je obierz lub nie obieraj jeśli tak wolisz.


Do garnka z gotującą się wodą dodajemy kroplę oliwy, następnie dorzucamy marchew pociętą w talarki razem ze startą pietruszką. Obrane ziemniaki i buraki, kroimy na mniejsze części, aby szybciej się ugotowały i dorzucamy do garnka. Sypiemy szczyptę kminku (Z). Dorzucamy starty seler i cały por (po paru minutach gotowania wyjmujemy go z garnka). Dodajemy zmielone ostre przyprawy: ziele angielskie, zioła prowansalskie, paprykę ostrą, pieprz czarny (M). Kolejnym krokiem jest dodanie szczypty soli. Pomiń go, jeśli jej nie używasz, jednak wtedy dolej trochę wody. Dolej jej więcej, jeśli uważasz, że zupa jest za gęsta (W). Sparz pomidory, łatwiej będzie Ci je obrać. Pokrój w cząstki i wraz z sokiem ulewającym się na boki postaraj się wrzucić wszystko do garnka. Dodaj kilka kropel octu winnego. Wrzuciliśmy także trochę żurawiny (D) i… szczyptę rozmarynu (O)

Smacznego !


Ingredients:

Element of Earth: carrot, parsley-root, beetroots, potatoes, olive oil, caraway,
Element of Metal: celeriac, leek, pimento, herbs de Provence red pepper, black pepper,
Element of Water: salt, water,
Element of Wood: tomatoes, cranberries, wine vinegar,
Element of Fire: rosemary.

Before You start cooking wash vegetables. Peeling or not is up to Your needs.

Add a few drops of olive oil into the pot with boiling water. Then throw inside sliced carrot and grinded persley-root. Cut peeled potatoes and beetroots into pieces, that would let them boil faster inside the pot. Give a pinch of caraway (E). Throw grinded celeriac and a leek (after few minutes of boiling take it away from a pot). Add grinded spicy spieces: pimento, herbs de Provence, red pepper and black pepper (M).Give a pinch of salt. If You leave that step, add a little clear water. Add more of it if a soup is far too thick (Wa). Stemed tomatoes are easier to peel. Cut them into pieces. Try to throw them with spilling juice right into the pot. Add a few drops of wine vinegar. We also added a little cranberry (Wo) and... a pinch of rosemary (F).

 Enjoy your meal !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz